Rijk heeft 57% Icesave-geld terug

Redactie

De Nederlandse staat heeft voor de vierde keer een bedrag teruggekregen uit de boedel van de failliete IJslandse bank Icesave. Van de ruim 1,4 miljard euro die destijds werd uitgekeerd aan Nederlandse spaarders, hebben de IJslanders inmiddels 57 procent terugbetaald. Dat schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Uit de vierde boedeluitkering van Landsbanki, het moederbedrijf van Icesave, kreeg de staat 77 miljoen euro. Met de drie eerdere uitbetalingen in december 2011 en in mei en oktober vorig jaar komt het totale ontvangen bedrag nu uit op 811 miljoen euro.

Nederland schoot het geld in 2008 en 2009 voor om gedupeerde spaarders te compenseren. IJsland kon destijds niet voldoen aan de depositogarantieplicht.

De curatoren van de bank en de IJslandse overheid verwachten dat de boedel van Landsbanki voldoende middelen bevat om Nederland volledig terug te betalen, maakten zij eerder dit jaar bekend. De Nederlandsche Bank onderhandelt nog over een vergoeding voor de gederfde rente en de gemaakte kosten.