Twitter en Facebook toegelaten in deel China

Oscar.

China heft de blokkade van buitenlandse en sociale media op in een handelsgebied in Shanghai. Chinezen en buitenlanders in het gebied krijgen voor het eerst in vier jaar toegang tot Twitter, Facebook en de website van The New York Times. Dat schrijft de krant South China Morning Post dinsdag.

Naast toegang tot buitenlandse media wordt in de handelszone ook aan buitenlandse telecombedrijven de mogelijkheid geboden diensten aan te bieden. In China is op dit moment een blokkade op buitenlandse nieuwswebsites en social media van kracht. Het land kent wel een eigen variant op Twitter.

De handelszone meet bijna 29 vierkante kilometer en zou, indien economisch succesvol, kunnen worden uitgebreid. Anonieme bronnen zeggen in de krant dat China zijn beleid versoepelt zodat buitenlandse investeerders en werknemers zich er beter thuis voelen.

Facebook en Twitter worden sinds 2009 geblokkeerd door China, terwijl buitenlandse media al langer niet toegankelijk zijn of worden gecensureerd. Bovendien zijn Google en Gmail soms niet beschikbaar door tijdelijke blokkades. Zoals met elk obstakel op internet zijn er mogelijkheden ze te omzeilen, maar daarvoor is wel technische kennis nodig.

China maakt zich zorgen over de invloed van nieuwe en buitenlandse media op de bevolking en de politiek in het land.