Deze week atoomoverleg met Iran

Redactie

De ministers van buitenlandse zaken van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland gaan met hun nieuwe Iraanse ambtgenoot om de tafel om te praten over het Iraanse atoomprogramma. Het gesprek vindt donderdag plaats in de rand van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, heeft Catherine Ashton, de buitenlandchef van de Europese Unie, maandag gezegd.

Ashton sprak maandag met de Iraanse minister Mohammad Javad Zarif. Zij zei getroffen te zijn door de 'nieuwe energie en vastbeslotenheid die de minister van buitenlandse zaken aan mij liet blijken' om weer schot te krijgen in het overleg. "Wij hadden een goede en constructieve bespreking."

De nieuwe Iraanse president Hasan Rouhani stuurt aan op verlichting van economische en financiële sancties die door de Veiligheidsraad en westerse landen aan zijn land zijn opgelegd. Zij willen dat Iran stopt met het verrijken van uranium omdat ze vermoeden dat het land werkt aan kernwapens, wat Iran bij hoog en bij laag ontkent.


Reportage van PressTV over het bezoek van Rouhani aan de VN