FOK!filmblik: Henry, Portrait Of A Serial Killler (1986)

dekatophetspek

In het FOK!filmblik van vandaag treffen we een film aan die op 24 september 1986 op het Internationale Film Festival van Chicago in première ging. In de grimmige thriller Henry: Portrait of a Serial Killer van John McNaughton zagen we een fictief deel uit het leven van de beruchte Amerikaanse seriemoordenaar Henry Lee Lucas.

Henry Portrait Of A Serial Killer
Henry Portrait Of A Serial Killer

In Henry, Portrait Of A Serial Killler maken we kennis met de berekenende en afstandelijke seriemoordenaar Henry Lee Lucas (Michael Rooker) en zijn vriend Otis Toole (Tom Towles). Henry en Otis gingen 's nachts graag op pad om willekeurig mensen af te slachten. Daar komt echter verandering in als Otis' zusje Becky (Tracy Arnold) bij de twee komt logeren. Terwijl Becky Henry van zijn gevoelige kant leert kennen gaan de twee moordenaars steeds vaker op jacht naar nieuwe slachtoffers.

Otis en Henry
Otis en Henry

John McNaughton werkte in de zeventiger jaren bij een bedrijf, waar men film en audio apparatuur kon huren. Het bedrijf was van de broers Waleed B. Ali en Malik B. Ali, die jaren later contact met McNaughton opnamen om een documentaire te maken over de georganiseerde misdaad in Chicago. Het resulteerde in de succesvolle documentaire Dealers In Death (1984). De broers waren dik tevreden over het werk van McNaughton en vroegen hem om een tweede documentaire te maken, ditmaal over het professionele worstelcircuit in Chicago. Er was een collectie oude VHS banden opgedoken waarop allerlei opnames van worstelaars uit de vijftiger jaren te zien waren en de gebroeders Ali wilden deze gebruiken voor hun volgende documentaire. Toen men echter bij de verkoper langs ging rook deze schijnbaar dollars en verdubbelde de prijs van de oude videobanden. De verkoop ging niet door en Waleed opperde het idee om het geld, dat ze met de eerste documentaire hadden verdiend, in een speelfilm te gaan steken. McNaughton kreeg het aanbod om voor 100.000 dollar een horrorfilm te gaan maken. In eerste instantie had de regisseur geen idee waarover de film zou moeten gaan totdat hij een aflevering zag van de show 20/20, over de beruchte seriemoordenaar Henry Lee Lucas.

Henry Portrait Of A Serial Killer 1

Henry, Portrait Of A Serial Killler was de debuutfilm van acteur Michael Rooker, die tot die tijd als conciërge had gewerkt. In de film zien we hem dan ook constant in zijn werkkleding rondlopen. Om goed in zijn rol te kunnen blijven had Rooker tijdens de opnames van de film geen enkel contact met de rest van de cast en crew van de film. Kostuumontwerper Patricia Hart zou in een later interview verklaren dat ze wel eens met de acteur sprak, maar nooit zeker wist of ze nou een gesprek voerde met Rooker of met het personage Henry. Rooker raakte door zijn rol zo afgesloten van de wereld dat de acteur pas na het afronden van de film vernam dat zijn vrouw in blijde verwachting was. Henry, Portrait Of A Serial Killler werd in slechts 28 dagen opgenomen. Waar we bij films met seriemoordenaars voorheen bijna altijd een enigszins geromantiseerd beeld van het gebeuren kregen is het in deze film één en al grimmigheid en naargeestigheid. Henry, Portrait Of A Serial Killler was een film die op realistische wijze seriemoordenaars liet zien in al hun gruwelijkheid. Dankzij de preutse figuren van de Motion Picture Association of America zou het tot 2003 duren voordat we de film eindelijk in een compleet ongecensureerde versie te zien kregen.

De verboden poster van Joe Coleman
De verboden poster van Joe Coleman

In 2003 verscheen Henry, Portrait Of A Serial Killler in Groot Brittannië bij Optimum Releasing op dvd. Naast de film horen we een commentaartrack, ingesproken door John McNaughton (in 1999), een tweetal interviews met de regisseur uit 1999 en 2003 en een overzicht van een aantal opnames waar de censuurschaar in was gezet. In Amerika verscheen in 2005 een 20th Anniversary Edition van de film bij Dark Sky Films. Op deze dubbele dvd treffen we naast de ongecensureerde film ook een groot aantal bonus opnames aan. Zo horen we een nieuw opgenomen commentaartrack van McNaughton, een 50 minuten durende documentaire over het maken van de film, een documentaire over Henry Lee Lucas, 21 minuten aan ongebruikte opnames voor de film, een lading foto's van achter de schermen en een aantal originele storyboards. De film zou in 1996 een vervolg krijgen met de film Henry: Portrait of a Serial Killer, Part II. Deze film had echter weinig tot niks te maken met het oorspronkelijke verhaal van de film.