James: de perfecte barman

MarcusViridis

Een barman die steeds op dezelfde plek klanten bedient? Mensen die voordringen aan de bar? Expliciet moeten aangeven dat ‘je wel een biertje zou lusten’? In de toekomst is dat niet meer nodig. James, de robotbarman kan namelijk feilloos zien wie wil bestellen en geeft irritante gasten die voordringen geen kans.

Twee wetenschappers verbonden aan de universiteit van Bielefeld hadden het helemaal voor elkaar: in naam van de wetenschap doken zij de kroeg in. Het geweldige excuus was: 'om menselijk gedrag te bestuderen'. Voor hun onderzoek hebben ze ook nog eens subsidie los kunnen weken bij de Europese Unie.

Het onderzoek vermeld niet hoe vaak men de kroeg moest induiken om tot hun bevindingen te komen, maar de wetenschappers ontdekten dat bargangers die drank bestellen willen, dit voornamelijk uitdrukken  in lichaamstaal. Bijna niemand staat met een portemonnee aan de bar of steekt z’n vingertje op zo van 'ik zou graag… eventueel…', maar dat we bier willen drukt zich meer uit door dichtbij de bar te staan en vervolgens oogcontact te maken met de barman. Een goede barman ziet dat en speelt daarop in, maar helaas is niet elke medewerker van een kroeg een goede barman te noemen.

Aan de hand van hun spectaculaire ontdekkingen gingen de wetenschappers vlijtig knutselen en ontwikkelden James. James is een volledig geautomatiseerde barman. James weet precies wanneer iemand behoefte aan een biertje heeft. James weet exact in welke volgorde klanten aan de bar kwamen. James heeft geen moeite met grote groepen. James negeert klanten met een grote bek. James is perfect.

James maakt deel uit van het JAMES-project (Joint Action for Multimodal Embodied Social Systems). In dit project doet men onderzoek naar welke cognitieve vaardigheden een toekomstige R2D2 moet hebben om op een sociaal geaccepteerde manier met mensen om te gaan.