Abe: problemen Fukushima echt onder controle

Redactie

Er lekt niet langer radioactief water uit de Japanse kerncentrale Fukushima. Dat heeft de Japanse premier Shinzo Abe donderdag gezegd nadat hij een bezoek aan het complex had gebracht. Hij wilde met zijn bezoek 'geruchten over de veiligheid van Fukushima' uit de wereld helpen.

Na een rondleiding van drie uur zei Abe dat hij blijft bij de geruststelling die hij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaf voordat de stad de Olympische Spelen van 2020 kreeg toebedeeld. "Een van de belangrijkste doelen van dit bezoek was om, nadat ik die uitspraak had gedaan, met eigen ogen te zien hoe er is omgegaan met het besmette water", zei Abe. Sinds de gedeeltelijke verwoesting van de kerncentrale door een aardbeving en tsunami in maart 2011, sijpelde er lange tijd radioactief water de zee in. Abe zei donderdag dat al het besmette water nu opgevangen wordt en niet langer de zee in loopt.

Abe's geruststelling voor het IOC dat de lekken 'onder controle' waren, werkte in Japan averechts. Volgens veel Japanners bagatelliseerde de premier de problemen met de centrale. Enkele uren voordat het IOC Tokyo koos als gaststad voor de Olympische Spelen had Abe gezegd dat het lekkende radioactieve materiaal geen impact had op het zeewater in de baai bij de centrale. Vorige week zei een hooggeplaatste werknemer van Tepco, de beheerder van Fukushima, echter dat de situatie 'niet onder controle' was, waarmee hij Abe leek tegen te spreken. Later zei Tepco dat de opmerkingen sloegen op op zichzelf staande incidenten en dat ze niet in strijd waren met Abe's uitlatingen.