Schaliebedrijf ziet grotere kans op proefboringen

Redactie

Het besluit van minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) om nader onderzoek te doen naar de winning van schaliegas, vergroot de kans dat in Nederland uiteindelijk proefboringen zullen plaatsvinden. Dat zei Frank de Boer van Cuadrilla Nederland, het bedrijf dat naar het gas wil boren, donderdag tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer.

"We vinden het jammer dat de besluitvorming over het al dan niet instemmen met proefboringen een tot anderhalf jaar wordt uitgesteld", zei De Boer. Hij zei het besluit van Kamp om te kiezen voor een zorgvuldig proces te 'respecteren'. Tegelijkertijd was hij optimistisch. "Met dit proces wordt de kans vergroot dat er uiteindelijk proefboringen plaatsvinden in Nederland."

Mocht schaliegaswinning een 'realistische optie' worden, dan wil het bedrijf afspraken maken over de manier waarop de gaswinning ook kan leiden tot economisch rendement voor de omgeving waarin wordt geboord. Eerder werden de gemeenten Haren, Boxtel en de Noordoostpolder aangewezen als proefboorlocaties.

Milieudefensie toonde zich ook opgetogen over het besluit van Kamp, maar om andere redenen. De milieuorganisatie hoopt dat van uitstel afstel komt. Campagneleider Geert Ritsema sprak van een 'voorlopig overwinning van het gezonde verstand'. Hij riep de minister op de daad bij het woord te voegen en de opsporingsvergunningen voor schaliegas die aan Cuadrilla en andere boorbedrijven zijn verleend, direct in te trekken. "Zodat het zwaard van Damokles niet langer boven het hoofd van de bewoners blijft hangen", aldus Ritsema.