Vakbonden beginnen acties in supermarkten

Redactie

Vakbonden starten volgende week 'bescheiden' acties in supermarkten voor betere arbeidsvoorwaarden voor het personeel. Als de werkgevers niet reageren volgen zwaardere acties. Dat kondigen FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond donderdag aan.

De vakbonden willen personeel en klanten van een aantal supermarkten in grote steden volgende week informeren over de 'consequenties van de huidige prijzenoorlog voor supermarktmedewerkers', licht FNV-bestuurder Henk van der Ploeg toe. Vooral vestigingen van Albert Heijn en Lidl krijgen bezoek van vakbondsleden. Waar en wanneer de acties plaatsvinden, maken de bonden niet bekend. "Dat moet een verrassing blijven."

De vakbonden zijn ertegen dat werkgevers de avondtoeslag voor het werken in de supermarkt willen afschaffen en een 'all-inuurloon' willen invoeren, zonder apart vakantiegeld of doorbetaling tijdens vakanties. Een loonsverhoging voor de medewerkers is ook niet bespreekbaar, klagen de bonden.

"Zolang de rekening vooral bij werknemers wordt neergelegd, komen er geen afspraken", dreigt Van der Ploeg. "We gaan de supermarktmedewerkers onverbloemd informeren over de opstelling van hun werkgevers." In de supermarktbranche werken 260 duizend mensen. Ongeveer tien tot vijftien procent is aangesloten bij een vakbond. "Dat is te laag", zegt CNV-onderhandelaar Fedde Monsma.

De onderhandelingen over een nieuwe cao zijn in juni vastgelopen. De oude cao liep in april af. Een nieuwe ronde onderhandelingen begint 14 oktober. Als dan geen resultaat wordt behaald, worden de acties harder. "We gaan geen aankopen belemmeren, maar het publiek zal het dan wel merken", zegt Van der Ploeg. Monsma suggereert dat dan ook contact wordt gezocht met leveranciers. "Die zijn ook slachtoffer van de prijzenoorlog."