'Verzekeraars eisen medische info zieke werknemers'

Redactie

Grote verzekeraars eisen structureel gevoelige medische informatie over zieke werknemers op. Als werkgevers met een verzuimverzekering die gegevens niet leveren, blokkeren verzekeraars zoals Achmea en De Goudse de uitkering, concludeert het televisieprogramma Zembla uit onderzoek.

Verzekeraars mogen geen gevoelige medische informatie verzamelen omdat de vrees bestaat dat zij dan weigeren mensen te verzekeren van wie bekend is dat zij chronisch ziek zijn. Voorzitter Jacob Kohnstamm van het College Bescherming Persoonsgegevens noemt de handelswijze van de verzekeraars volgens Zembla 'chantage'. Volgens hem lokken de verzekeraars iets onrechtmatigs uit.

Bij een verzuimverzekering betaalt de verzekeraar het loon van ziek personeel. Om de claim van een werkgever te beoordelen mogen verzekeraars alleen administratieve gegevens opvragen. Het gaat dan om de datum van ziekmelding, de naam en het salaris van de werknemer. Achmea en De Goudse hebben deze regels volgens het programma jarenlang aan hun laars gelapt. Het Verbond van Verzekeraars zou bevestigen dat er binnen de branche sprake is van diverse tekortkomingen en dat de privacyregelgeving niet overal wordt toegepast.

De gang van zaken is voer voor de rechter, stelt directeur beleid en advies bij artsenorganisatie KNMG Lode Wigersma volgens het programma. Hij bepleit een proefproces om dit soort zaken aan te maken. "Wij hebben regels afgesproken hierover. Die regels worden geschonden of er wordt gepoogd om ze te schenden." De beroepsvereniging van bedrijfsartsen NVAB vreest dat verzekeraars mensen uit gaan sluiten voor een zorgverzekering, zoals in de Verenigde Staten al gebeurt.

De uitzending is donderdag om 21.10 uur te zien op Nederland 2.