Van Rijn verzacht maatregelen AWBZ

Redactie

Het kabinet maakt 706 miljoen euro vrij voor gemeenten om maatwerk te kunnen bieden aan chronisch zieken die thuis wonen. Voor mensen in een instelling wordt nog eens bijna een kwart miljard gereserveerd om de maatregelen door de hogere AWBZ-bijdrage te verzachten. Dat schrijft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Van Rijn komt de groep tegemoet omdat ze door het verdwijnen van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) geen geld over zouden houden voor uitgaven als bijvoorbeeld waskosten. Mensen met een Wajong-uitkering en die in een instelling zitten, krijgen door de verzachting straks zeventienhonderd euro per jaar meer dan eerder was afgesproken in het regeerakkoord. AOW'ers krijgen jaarlijks 950 euro meer.

De Wtcg schiet volgens Van Rijn nu haar doel voorbij, omdat het geld niet bij de juiste mensen terechtkomt. Straks wordt beter bekeken of iemand daadwerkelijk meer kosten heeft als gevolg van een chronische ziekte of beperking. Gemeenten zijn volgens de staatssecretaris beter in staat om de individuele situatie van mensen in kaart te brengen en gerichter via maatwerk te compenseren.