'Man die overleeft in Andes gezocht door politie'

Redactie

Het opmerkelijke verhaal over een man die na motorpech vier maanden lang in het Andes-gebergte wist te overleven heeft een nieuwe wending genomen. Volgens de Chileense autoriteiten was de man, de 58-jarige loodgieter Raul Gomez uit Uruguay, op de vlucht voor de politie.

De sterk vermagerde Gomez werd zondag, vier maanden nadat voor het laatst iets van hem vernomen was, door een Argentijnse helikopterbemanning gered. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht waar hij aan het herstellen is. Eerdere reddingspogingen moesten telkens worden afgelast vanwege slecht weer.

In het ziekenhuis verklaarde Gomez dat hij eerst naar Argentinië was gereisd en vervolgens door was gereden naar Chili om zich aan te sluiten bij een groep motorrijders. Toen hij in mei motorpech kreeg besloot hij naar eigen zeggen om te voet over de Andes naar Argentinië terug te keren. Het openbaar ministerie in het Chileense Santiago zei maandag echter dat Gomez wordt gezocht voor kindermisbruik. Al in april werd een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. In Gomez' woonplaats Bella Union werd verbaasd gereageerd op de aanklachten. "Raul is een goed mens, een hardwerkende man", zei Irma Cincunegui, de moeder van Gomez. "Iedereen kent hem in Bella Union, waar hij nooit met iemand problemen had."

Gomez werd zondag gevonden bij de Ingeniero Sardina-hut, een klein hut op 4500 meter hoogte. Een helikopterpiloot en twee ambtenaren die naar de bergen waren gevlogen om de sneeuwhoogte te meten vonden hem. Hij zei tegen hen dat hij op weg naar Argentinië in zware sneeuwstormen was verdwaald. Hij vond uiteindelijk de berghut en zocht daar beschutting. Hij hield zichzelf in leven met een kleine voorraad voedsel die hij bij zich had en eten dat was achtergelaten in de berghut. Toen dat op was ving hij kleine dieren, zoals muizen. "Hij is twintig kilo afgevallen", aldus een woordvoerder van het ziekenhuis in San Juan waar Gomez naartoe is gebracht. "Hij herstelt goed en er zijn geen tekenen van ernstig orgaanletsel."

Het is nu de vraag of het openbaar ministerie in Chili een uitleveringsverzoek bij de Argentijnse autoriteiten gaat indienen. De Uruguayaanse consul in Argentinië zei nog geen verzoeken van Chili te hebben ontvangen.