Amsterdamse onderscheiding voor André Kuipers

Redactie

Astronaut André Kuipers heeft maandag de Andreaspenning van de gemeente Amsterdam ontvangen. De in Amsterdam geboren ruimtevaarder kreeg de onderscheiding uit handen van burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA).

Van der Laan zei onder de indruk te zijn van hoe onvermoeibaar de 54-jarige André Kuipers de wereld steeds opnieuw deelgenoot maakt van zijn ruimtereizen. "Met aanstekelijk enthousiasme vertelde hij steeds weer over wat hij deed, wat hij zag en wat het belang was voor ons allemaal". Van der Laan, die de astronaut ontving in zijn ambtswoning, noemde Kuipers 'een inspiratie voor velen'.

De Andreaspenning wordt uitgereikt aan mensen die voor de stad een grote prestatie hebben verricht. Met zijn werk heeft Kuipers een grote prestatie geleverd op wetenschappelijk terrein, aldus de gemeente Amsterdam.

André Kuipers maakte twee ruimtereizen en verbleef beide keren op het internationale ruimtestation ISS. De laatste keer verbleef Kuipers vijf maanden in de ruimte.

Eerdere winnaars van de Andreaspenning zijn onder meer oud-voetballer Sjaak Swart, actrice Nelly Frijda en opiniepeiler Maurice de Hond.