Chaotische start zitting kunstroof Boekarest

Redactie

De tweede zitting in het kunstroofproces, die dinsdagochtend begon in een rechtbank in Boekarest, is meteen na aanvang tijdelijk onderbroken vanwege een conflict tussen een van de advocaten en de rechter.

De advocaat, Catalin Dancu, kwam vijf minuten te laat binnen samen met een van zijn cliënten, Petre Condrat, die terechtstaat als medeplichtige in de kunstroof. De rechter sprak de advocaat aan op het feit dat hij te laat was. Ook maakte hij een opmerking over de blauwe gympen onder zijn toga.

Dancu reageerde op zijn beurt furieus en eiste schorsing en een nieuwe rechter. Als de eis voor een nieuwe rechter niet gegrond is krijgt de advocaat een boete van vijfduizend lei (zo'n elfhonderd euro). Of er een nieuwe rechter wordt aangesteld, is vooralsnog onbekend. De zitting is geschorst.

Opvallend is dat dit keer alle verdachten, behalve de voortvluchtige Adrian Procop, aanwezig zijn. Tot ieders verbazing verscheen ook Condrat, die de vorige zitting verstek liet gaan omdat hij op kajaktrainingskamp was.

Het is de tweede poging om het proces te beginnen tegen de mannen die kunst ter waarde van zeventien miljoen euro uit de Kunsthal in Rotterdam stalen. Ze deden dat in oktober vorig jaar, binnen drie minuten forceerden ze 's nachts de nooddeur van het museum, gingen naar binnen en namen zeven schilderijen van grote meesters uit de schilderkunst mee.