'Consument moet schaliegasvrij gas kunnen kiezen'

Redactie

Consumenten moeten kunnen kiezen voor schaliegasvrij gas. Kamerlid van GroenLinks Liesbeth van Tongeren komt met een wetsvoorstel dat dit mogelijk maakt, zo kondigt zij dinsdag aan. Gas zou, net als stroom, een label moeten krijgen waarmee energieleveranciers moeten aangeven welk type gas zij leveren.

Van Tongeren denkt aan een sterrensysteem waarbij gas met één ster het slechtste is voor mens en milieu en vijf sterren het beste. Ze wil voorkomen dat consumenten schaliegas 'opgedrongen krijgen zonder dat ze het weten'.

Consumenten zouden moeten aangeven dat zij geen schaliegas willen, maar bijvoorbeeld ook geen gas uit Rusland. Ook gaswinning in Rusland geeft 'forse milieuproblemen', zegt Van Tongeren. "Door labeling hebben mensen de keuze hier niet aan bij te dragen."

Van Tongeren gaat de komende maanden de boer op met haar wetsvoorstel. Belanghebbenden, energiebedrijven en consumentenorganisaties mogen de wet dan becommentariëren. GroenLinks rekent vervolgens op brede steun in de Tweede Kamer. "Van links tot rechts hebben Kamerleden het belang van keuzevrijheid voor de consument benadrukt. Dat geldt dan ook voor gas."

GroenLinks verzet zich tegen de winning van schaliegas in Nederland, onder meer vanwege de risico's voor vervuild drinkwater. Het kabinet neemt daarover binnenkort een besluit. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) is positief over de winning van het gas.