[US Open] Nadal pakt titel

Rosario

Rafael Nadal heeft in New York beslag gelegd op zijn tweede US Open-titel. Op Flushing Meadows was de Spanjaard in vier sets te sterk voor de nummer één van de wereld, Novak Djokovic; 6-2, 3-6, 6-4 en 6-1.

Nadal was vooral in de eerste set veel beter dan Djokovic, die veel foutjes maakte. In de tweede en derde set speelde de Serviër veel aanvallender en vooral foutlozer. In beide sets kwam hij dan ook op een voorsprong, die hij in de derde echter niet wist vol te houden.

Djokovic miste in die derde set maar liefst vijf kansen op een dubbele break, terwijl Nadal twee keer een break plaatste uit slechts twee breakpunten. Eén van die breaks gebeurde op 5-4 in games, waardoor de Spanjaard meteen de set won. In de vierde set liep Nadal al snel uit naar een 3-0 voorsprong.

Het leek wel alsof Djokovic de handdoek in de ring gooide. De Serviër, die vorig jaar ook al verliezend finalist was, produceerde onkarakteristieke onnodige fouten en zag Nadal een dubbele break voorsprong krijgen, die hij niet meer uit handen gaf.

Nadal heeft met zijn zege zijn dertiende Grand Slam-titel gepakt. Acht daarvan waren op Roland Garros. De Spanjaard, die na Wimbledon vorig jaar bijna zeven maanden uit de roulatie was  en vorig jaar niet deelnam in New York, kent een ongelooflijk succesvolle comeback. Hij is ongeslagen op hardcourt en bereikte met uitzondering van Wimbledon de finale van elk toernooi waarin hij speelde. De Mallorcaan verloor slechts twee van die finales.

Het zal waarschijnlijk niet lang meer duren voordat Nadal de nummer één-positie op de wereldranglijst overneemt van Djokovic. De Serviër kent een vrij matig seizoen; hij won alleen de Australian Open, Dubai en Monte Carlo. Zijn verlies op de US Open betekent verder dat Djokovic naast de Australian Open al sinds 2011 geen andere Grand Slam-titel meer wist te winnen.