Van Gaal: "Andorra is niet makkelijk"

Maarten (rubbereend)

Bondscoach Louis van Gaal verwacht dat Nederland dinsdagavond vol aan de bak moet tegen 'dwerg' Andorra. "Dat wordt geen makkelijke wedstrijd", zei Van Gaal tijdens de persconferentie.

"Tegen zo'n tegenstander spelen is altijd moeilijk. Ze zullen met z'n allen verdedigen en gokken op een counter. Dan is het moeilijk voetballen voor ons. Ik heb deze wedstrijd ook heel serieus benaderd, net zoals alle andere wedstrijden."

De tegenstander staat momenteel 205e op de wereldranglijst. Alleen San Marino, dat 207e staat, presteerde de afgelopen jaren minder goed. Van Gaal: "Natuurlijk hebben we veel meer kwaliteit. Dat was vrijdag ook het geval tegen Estland, maar toen wonnen we ook niet."

Van Gaal is het niet helemaal eens met de kritiek die Stefan de Vrij na zijn optreden tegen Estland te verduren kreeg. "Die kritiek kwam van de media, niet van de bondscoach of mijn spelers. Stefan stond namelijk aan het einde van een keten van fouten en voetbal is een teamsport."

De keuzeheer liet doorschemeren dat De Vrij start tegen Andorra. Ron Vlaar lijkt de vervanger van de geschorste Bruno Martins Indi te worden. "Al kan Bruma daar ook spelen", aldus Van Gaal. Arjen Robben ontbreekt vanwege een schorsing. Hij kreeg een domme tweede gele kaart tegen Estland. "Dat was niet verstandig. Dat heb ik hem ook laten weten. Zo dik zitten we niet in de buitenspelers."

Indien Nederland dinsdag wint en concurrent Roemenië punten verliest tegen Turkije dan plaatst het zich voor het WK 2014 in Brazilië. "We kunnen het hier afmaken", aldus Van Gaal.