Timmermans wil zaken doen met Irak

Redactie

Nederland en Irak gaan de economische samenwerking versterken. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) in Bagdad afgesproken met premier Nour al-Maliki en de minister van energie Hussein al-Shahristani, laat zijn woordvoerder maandag weten.

Irak gaat proberen de bureaucratische belemmeringen voor ondernemers die zaken willen doen weg te nemen, zo is afgesproken. Verder gaan beide landen zich inspannen om dubbele belastingheffing te voorkomen.

Volgens Timmermans biedt het door oorlog geteisterde land kansen voor Nederlandse ondernemers en investeerders. "Niet alleen voor grote Nederlandse bedrijven zoals Shell en Van Oord, ook voor het midden- en kleinbedrijf." Het land is druk bezig met de opbouw van de energiesector, infrastructuur en de gezondheidszorg. Nederland heeft op die terreinen 'veel te bieden', aldus de minister.

Irak heeft de op twee na grootste olievoorraad ter wereld. De economie groeit met zo'n elf procent per jaar. Timmermans heeft zijn gesprekspartners wel op het hart gedrukt zorg te dragen voor de bescherming van eventuele investeringen.

De bewindsman sprak verder zijn zorgen uit over het toegenomen sektarische geweld, waardoor de mensenrechtensituatie verslechtert. Ook heeft hij de crisis in Syrië besproken en de nucleaire ambities van Iran. Later op de dag bezoekt Timmermans de autonome Koerdische regio van Irak.