[Vuelta] Barguil wint weer, slechte dag Nibali

DeLuna

Warren Barguil heeft vandaag zijn tweede ritzege in de Ronde van Spanje geboekt. De pas 21-jarige Fransman van Argos-Shimano bleef op de slotklim naar Formigal de Colombiaan Rigoberto Uran enkele millimeters voor. Vincenzo Nibali moest Chris Horner en Alejandro Valverde laten gaan, maar blijft in het bezit van de rode leiderstrui.

De Italiaanse klassementsleider leek in de laatste Pyreneeënrit niet in de problemen te komen. Een aanval van Alejandro Valverde op de slotklim leverde niets op, maar een versnelling van Chris Horner had meer succes. Nibali brak en zag lijdzaam toe hoe zijn concurrenten een voor een bij hem wegreden.

Op de streep had Nibali ruim twintig seconden achterstand, waardoor Horner hem tot op 28 tellen nadert in het klassement. Valverde volgt op 1.14 minuut.

Bauke Mollema wilde in de zestiende etappe een gooi doen naar de ritwinst. De Groninger leek kort na vertrek uit Graus in de goede vlucht te zitten, maar op de eerste klim van de dag werden de aanvallers ingerekend. Een negental had meer succes. Zij kregen later gezelschap van onder anderen Juan Manuel Garate.

De Spanjaard deed alsnog een gooi naar dagsucces namens Belkin. Zijn poging liep echter spaak. Barguil, die vrijdag zijn eerste profzege behaalde, leek wel stand te gaan houden, maar werd in de slotkilometer plots bijgehaald door Uran. In een sprint-à-deux rekende hij met minimaal verschil alsnog af met de Team Sky-renner.

De Pool Bartosz Hubarski (derde) en de Duitser Dominik Nerz (vierde) kwamen net te kort om zich in de strijd om de zege te mengen.