Xbox Music ook op iPhone en Android

Microsofts muziekdienst Xbox Music is sinds maandag ook te gebruiken op iOS- en Android-apparaten. Hiervoor moet wel maandelijks worden betaald. Daarnaast is de pc-versie via een webbrowser nu gratis te gebruiken, maar daarbij worden wel reclames afgespeeld. Dat heeft Microsoft onverwachts bekendgemaakt.

Voor tien euro per maand kunnen abonnees Xbox Music op pc's, tablets en smartphones gebruiken. Hierbij krijgen zij toegang tot dertig miljoen nummers variërend van populaire muziek uit de hitlijsten tot en met The Beatles. Concurrent Spotify heeft wereldwijd twintig miljoen liedjes in zijn archief, aangevuld met een onbekend aantal nummers per regio.

Om muziek te kunnen luisteren zonder advertenties moet tien euro per maand worden betaald of honderd euro voor een jaar. Hiermee verschilt Xbox Music niet van Spotify. Voor de pc-versie van Spotify moet vijf euro per maand betaald worden, terwijl Spotify voor mobiele apparaten tien euro per maand kost.

Een nadeel van Xbox Music voor smartphones is dat de app niet offline werkt. Waar Spotify-gebruikers hun favoriete muziek op hun smartphone beschikbaar kunnen maken zonder internetverbinding, werkt dit bij Xbox Music niet. Hierdoor kan de dienst van Microsoft een geduchte databundelvreter zijn.

Microsoft geeft aan dat het Xbox Music in de nabije toekomst wil voorzien van een offlinefunctie voor Android- en iOS-apparaten. Daarnaast wil het bedrijf een cloudfunctie inbouwen die het delen van gekochte muziek tussen verschillende apparaten mogelijk maakt. Volgende maand komt het bedrijf met een update waarmee eenvoudig afspeellijsten kunnen worden samengesteld.


Xbox Music ook op iPhone en Android