IOC kiest opvolger Rogge

Pino112

Vanmiddag kiest het Internationaal Olympisch Comité (IOC) een nieuwe voorzitter. Na twaalf jaar is Jacques Rogge niet meer herkiesbaar. Er zijn zes kandidaten, waarvan de Duitser Thomas Bach de grootste kanshebber lijkt te zijn.

Bach is al sinds 2006 de vicevoorzitter van het IOC. Vanaf dat jaar staat hij ook aan het hoofd van de Duitse olympische sportbond (DOSB). De Duitser is een oud-schermer, in 1976 won hij met het West-Duitse team goud op de Olympische Spelen in Montréal. "Mijn vorm is goed, de wedstrijd kan beginnen", sprak de 59-jarige Bach.

Zijn grootste uitdager is misschien wel de Puerto Ricaan Richard Carrión. Deze bankier heeft geen sportverleden, maar hij wordt bijgestaan door de Amerikaan James Carville. Carville is de man die Bill Clinton door een geslaagde campagne naar het presidentschap van de Verenigde Staten heeft geleid. Bij het IOC staat de Puerto Ricaan bekend als voorzitter van de financiële commissie die met een lucratieve verkoop van televisierechten van de Olympische Spelen miljarden euro's binnenhaalde. Tevens maakte de 60-jarige Carrión in juli indruk bij zijn presentatie toen hij een emotionele speech uit zijn hoofd hield.

Een andere grote kanshebber is de zakenman Ng Ser Miang uit Singapore. Ng kan vooral op veel steun rekenen vanuit de Aziatische sportwereld. Vanaf 1990 is hij actief (geweest) in verschillende sportbesturen, zoals de sportraad van Singapore, waarvan hij voorzitter was van 1991 tot 2002. Ng was ook de voorzitter van het zogenaamde Project 0812, wat als doel had om tijdens de Olympische Spelen in 2008 voor het eerst in 48 jaar weer een medaille te halen. Sinds 2009 is hij, net zoals Bach, vicevoorzitter van het IOC.

De overige kandidaten zijn voormalig polsstokhoogspringer Sergey Bubka uit Oekraïne, oud-roeier Denis Oswald uit Zwitserland en de Taiwanees Wu Ching-Ko. Bubka is met zijn 49 jaar de jongste kandidaat, Oswald is al sinds 1989 voorzitter van de Internationale Roeifederatie (FISA) en Wu is voorzitter van de internationale boksassociatie AIBA. De standpunten van de kandidaten komen vrijwel overeen: een zerotolerancebeleid wat betreft doping, een modernisering van het olympische programma en een verdere ontwikkeling van de Jeugd Olympische Spelen.

Jacques Rogge
Jacques Rogge. (Foto: Pro Shots)