Assad: 'VS geloven? Wij wonen hier!'

Bert (superworm)

In een exclusief interview van de Amerikaanse zender CBS met president Assad heeft de Syrische president maandag uitgebreid gereageerd op de huidige oorlogsdreiging. (Een deel van) het interview is in het bronartikel te bekijken. De rest zal vanavond (vannacht Nederlandse tijd) gepubliceerd worden.

CBS: "Als je iets kon zeggen tegen het Amerikaanse volk, Huis, de president, wat zou dat dan zijn?"
Assad: "Ik denk dat het belangrijkste gedeelte is, dat uit polls blijkt dat het grootste deel van het Amerikaanse volk geen oorlog wil, nergens oorlog wil, niet alleen in Syrië."

"De eerste vraag die men zichzelf dient te stellen, is: 'Wat hebben oorlogen Amerika gebracht?' Niets. Geen politieke vooruitgang, geen economische voorspoed, geen goede reputatie. De geloofwaardigheid van de VS heeft een ultiem dieptepunt bereikt. Dus deze oorlog is tegen de belangen van de VS in." Assad vraagt zich daarom af: "Wáárom?"  

'Hetzelfde Al-Qaida van 9/11 wordt nu gesteund'
Assad waarschuwde dat een aanval de aanwezigheid van Al-Qaida in de regio alleen maar zal vergroten. "Ten eerste is dit een oorlog die hetzelfde Al-Qaida zal steunen dat op 11 september [2001] Amerikanen vermoordde. Wat we ten tweede allemaal graag aan Congress zouden vertellen is dat ze vragen moeten stellen aan hun regering over de gepresenteerde feiten en beschuldigingen aangaande het chemische verhaal."

Syrië is teleurgesteld in Obama, geeft Assad aan: "We hadden verwacht dat deze regering anders zou zijn dan die van Bush. Maar ze opereren onder exact dezelfde doctrine, technisch anders maar hetzelfde beleid. Moord is moord." De Syrische regering hoopt alsnog dat de regering toe zal geven geen sluitende bewijzen te hebben en de zaak aan de VN-veiligheidsraad over zal laten.

Assad ontkent opnieuw het gebruik van chemische wapens: "We zijn tegen het gebruik van chemische wapens, niet alleen ik maar Syrië als land in z'n geheel."

'Amerikanen geloven of ons eigen bewijs? Wij wonen hier!' 
Als hij Obama face-to-face zou zien, zou Assad vragen: "Geef wat je als bewijs hebt vrij aan het publiek. Wees transparant. (...) Hij presenteert geen bewijs omdat hij het niet heeft. [Ook] Kerry heeft het niet. Niemand in de regering heeft het. Als ze het hadden gehad, hadden ze het al gepresenteerd."

Over het vrijgegeven bewijs zegt Assad: "We hebben het precedent van Colin Powell tien jaar geleden, die bewijs liet zien dat onwaar en gefabriceerd bleek te zijn. Wil je echt dat ik het Amerikaanse bewijs geloof en niet de indicaties die we zelf hebben? Wij wonen hier!" 

CBS: "Komen er aanvallen op Amerikaanse bases in de regio als er besloten wordt tot een bombardement?"
Assad: "Verwacht alles. Verwacht alle mogelijke acties."
"Inclusief chemische wapens?"
"Dat hangt ervanaf of de rebellen ze inzetten of niet."

Assad waarschuwt dat 9/11 een repercussie was van eerdere VS-acties in het Midden-Oosten en dat je vooraf niet kunt weten hoe terroristen zullen reageren