D66: asielrechter mag zelf oordelen

Mick (Philosocles)

Volgens D66 moeten rechters een eigen inhoudelijk oordeel kunnen vellen in asielzaken en niet enkel de gevolgde procedures van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) controleren. De partij heeft hierover een wetsvoorstel ingediend.

Rechters mogen momenteel niet aan waarheidsvinding doen, en hebben daarmee geen inhoudelijke rol. Dat is het domein van de IND, en in een rechtszaak controleert de rechter de IND zonder eigen onderzoek te doen. Gerard Schouw, de indiener van het voorstel, vindt dat niet genoeg. "IND-ambtenaren zien weleens dingen over het hoofd", aldus de parlementariër tegen de NOS.

In het wetsvoorstel staat dat rechters een oordeel kunnen vellen over de inhoud van de asielaanvraag als ze dat nodig achten. Een rechter kan dus zelf een onderzoek instellen maar dat zou volgens Schouw geen extra werklast tot gevolg moeten hebben: "Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de rechter de zaak inhoudelijk over gaat doen." Ook denkt hij dat een inhoudelijk oordeel kan voorkomen dat de asielzoeker doorprocedeert.

Volgens het Europese Hof van Justitie moeten rechters aan waarheidsvinding kunnen doen in asielzaken, maar Nederland heeft daar tot dusver nog niet aan voldaan.