Inwoners Tokio in hun nopjes met benoeming IOC

Rosario

De inwoners van Tokio zijn dolblij met de benoeming van hun stad als lokatie van de Olympische Spelen van 2020. Velen van hen waren nog wakker toen de beslissing om ongeveer half zes 's ochtends lokale tijd bekend werd gemaakt.

Zeventig procent van de bevolking van Tokio stond achter de beslissing om de stad op te geven als kandidaatstad. De meeste inwoners maken zich geen zorgen over de eventuele gevaren vanuit de verwoeste kerncentrale in Fukushima. "Ik ben niet honderd procent zeker dat het veilig is, maar we moeten er allemaal aan werken om die situatie te verbeteren," aldus een vrijwilliger, die ook al hielp tijdens de Spelen van 1964.

Destijds luidden de Spelen een nieuw tijdperk in voor Japan, dat na de verwoestende Tweede Wereldoorlog een nieuwe doorstart maakte. Het land legde snelwegen aan en begon met de bouw van de hogesnelheidstreinen, waarmee het zijn groeiende welvaart en economische veerkracht liet zien. Ook sportief gezien waren de Spelen van 1964 een groot succes, en met zestien gouden medailles moesten de Japanners alleen de VS en de Sovjet-Unie voor zich dulden.

De verwachting is dat de spelen in 2020 hetzelfde gaan doen voor het vergrijsde land, waar de economie al jaren in een slop zit. Daarnaast moeten de Spelen afrekenen met de vernietigende tsunami van 2011, waarbij 13.000 mensen het leven lieten en waarvan de gevolgen nog steeds merkbaar zijn.