Documentaire Sacro GRA wint Gouden Leeuw in Venetië

dekatophetspek

De Italiaanse documentaire Sacro GRA van Gianfranco Rosi heeft gisteren op het Internationale Film Festival van Venetië de Gouden Leeuw gewonnen. De documentaire over het dagelijkse leven rondom de rondweg van Rome won de prijs voor de beste film op de zeventigste editie van het interntionale filmfestival.

Rosi noemt de overwinning een doorbraak voor documentaires, een genre dat dit jaar voor het eerst aan de filmcompetitie mocht meedoen. Rosi: "Ik had niet verwacht dat ik zo'n grote prijs zou gaan winnen met mijn documentaire. Het was een moedige stap, een barriere is gebroken. Eindelijk hebben documentaires hun plaats gekregen naast fictieve films. Documentaries mogen weer in de bioscoop."

Het was voor het eerst in 15 jaar dat een Italiaanse film de hoofdprijs op het filmfestival van Venetië in ontvangst mocht nemen. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1998 met de film The Way We Laughed van Gianni Amelio. De Zilveren Leeuw ging naar de Griekse regisseur Alexandros Avranas, die de prijs won met zijn indringende film Miss Violence. In de film draait het om een grootvader die zijn lusten botviert met seksueel geweld en mishandeling. De Griekse acteur Themis Panou, die de grootvader speelt in deze film, won de prijs in de categorie Beste Acteur.

De prijs voor Beste Actrice ging naar Elena Cotta, die de prijs won voor haar rol in Via Castellane Bandiera van Emma Dante. De prijs voor Beste Script ging naar Steve Coogan en Jeff Pope, die het scenario voor de film Philomena van Stephen Frears schreven. De Grote Juryprijs ging naar de Chinese regisseur Tsai Ming-liang en zijn film Jiaoyou. De film, die internationaal uitgebracht is onder de titel Stray Dogs, gaat over een straatarme familie die probeert te overleven in Taiwan. Ook de Duitse regisseur Philip Groening viel in de prijzen. Met zijn film The Police Officer's Wife won de cineast de Speciale Juryprijs.


Sacro GRA wint Gouden Leeuw in Venetië