FOK!filmtip van de dag: De Kleine Blonde Dood (1993)

dekatophetspek

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

 De Kleine Blonde Dood

Vanavond gaan we voor de FOK!filmtip van de dag terug naar het jaar 1993. Het was namelijk in dat jaar dat het deels autobiografische boek De Kleine Blonde Dood van Boudewijn Buch werd verfilmd door regisseur Jean van der Velde. De film was het speelfilmdebuut van de jonge acteur Antonie Kamerling, die al eerder naam had gemaakt in de soap Goede Tijden, Slechte Tijden.

 De Kleine Blonde Dood 1

In De Kleine Blonde Dood speelt Kamerling de rol van Valentijn Boecke, een dichter die een intense ontmoeting heeft met zijn voormalige lerares Mieke (Loes Wouterson). Na de wilde nacht blijkt Mieke zwanger te zijn en Valentijn weet niet hoe snel hij 'even' weg moet voor een pakje sigaretten. Als hij later ontdekt dat Mieke niet goed voor hun zoon Mickey zorgt, besluit hij om het jongentje in huis te halen.

 De Kleine Blonde Dood 2

Toen De Kleine Blonde Dood destijds in de bioscopen verscheen waren er de nodige azijnpissers die het maar niks vonden dat er een soap-acteur was gevraagd voor een serieuze film. Antonie Kamerling bleek echter een prima acteur te zijn die zelfs een Gouden Kalf nominatie aan de film overhield. De acteur zou later te zien zijn in succesvolle films als All Stars, Ik Ook Van Jou en Feestje. In 2010 was Kamerling voor het laatst op het witte doek te zien in New Kids Turbo. De 44-jarige acteur pleegde op 6 oktober 2010 zelfmoord.


De Kleine Blonde Dood is vanavond om 20.30 uur te zien op RTL8.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!