Beurzen sluiten alsnog met kleine winst

Chuck-N0rr1s

De Europese beurzen zijn vrijdag na een wisselvallige handelsdag met kleine winst gesloten. De onrust over Syrië stak in de middaghandel opnieuw de kop op, nadat bleek dat Rusland en de VS het ook na overleg rond de G20-top grondig oneens zijn over de situatie in dat land. Beleggers verwerkten daarnaast zwakke cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

In Amsterdam eindigde de AEX-index 0,3 procent hoger op 371,04 punten. De MidKap liep met 0,7 procent op tot 554,12 punten. De hoofdgraadmeters in Londen en Frankfurt stegen respectievelijk 0,2 en 0,5 procent. De CAC40-index in Parijs kreeg er 1,1 procent bij.

Poetin zei na afloop van de G20 nogmaals dat de beruchte aanval met chemische wapens in Syrië volgens Rusland een provocatie was van de rebellen. Hij gaf aan dat Rusland Syrië steunt, onder meer met wapenleveranties, en dat zal blijven doen. Zijn uitspraken drukten de koersen even flink het rood, maar de meeste verliezen werden al snel weer goedgemaakt.

Eerder op de middag gingen de koersen nog omhoog na nieuwe cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Daaruit bleek dat de werkgelegenheid in de VS de afgelopen maanden minder hard is gegroeid dan verwacht. Die tegenvallende groei zou een reden kunnen zijn voor de Federal Reserve om zijn huidige stimuleringsbeleid voorlopig door te zetten. Analisten gaven echter aan hier niet op te rekenen.

In de AEX ging technisch dienstverlener Imtech aan kop met een winst van 5,8 procent. Air France-KLM volgde met een plus van 4 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie vervoerde in augustus in totaal 7,15 miljoen passagiers. Dat was 3 procent meer dan in augustus 2012.

In de MidKap stond bouwbedrijf Heijmans bovenaan met een plus van ruim 4 procent na bemoedigende uitspraken van analisten. Kabelaar Ziggo, die vanaf 23 september deel zal uitmaken van de AEX-index, won 0,9 procent.

Telegraaf Media Groep (TMG) klom ook 0,9 procent. Het mediabedrijf heeft zijn belang in de Duitse televisiezender ProsiebenSat.1 voor 391 miljoen euro verkocht en zal een aanzienlijk deel daarvan naar verwachting uitkeren aan aandeelhouders.

De euro was 1,3170 dollar waard, tegen 1,3120 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,7 procent tot 110,27 dollar per vat. Brentolie werd 0,8 procent duurder, op 116,21 dollar.