Weekers: pensioenpremies gaan dalen

Redactie

Het kabinet blijft volhouden dat de pensioenpremies dalen wanneer de jaarlijkse pensioenopbouw wordt verlaagd. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) vrijdag aan de Eerste Kamer stuurde. In de brief wijst de bewindsman erop dat pensioenfondsen verplicht zijn rekening te houden met de belangen van al hun deelnemers.

Als de fondsen dat niet doen, 'lijkt van evenwichtige belangenbehartiging geen sprake', aldus Weekers. De staatssecretaris reageert daarmee op de pensioenfondsen, die eerder beweerden dat de premies door de nieuwe pensioenplannen juist stijgen. Het grootste fonds ABP sprak over een miljard aan extra uitgaven.

Weekers wil in 2015 de maximale jaarlijkse pensioenopbouw verlagen van 2,25 procent naar 1,85 procent van het brutoloon. Door deze daling kunnen mensen minder pensioen opbouwen. Volgens Weekers is dat ook niet nodig, omdat pensioenen door het verhogen van de AOW-leeftijd gemiddeld korter gaan duren en gepensioneerden netto dus ongeveer hetzelfde pensioen blijven ontvangen.

Omdat burgers minder pensioen opbouwen, kunnen de premies omlaag, zo redeneren onder meer oppositiepartijen CDA en D66. Het kabinet heeft tot dusver echter nog geen garantie gegeven voor een premiedaling. Het kabinet kan dit ook niet, omdat alleen pensioenfondsen zelf de premiehoogte kunnen bepalen. De verwachting is echter dat de fondsen dat, zelfs bij een daling van de lasten, niet zullen doen. Zij geven er de voorkeur aan het extra geld te gebruiken om hun kapitaalpositie te versterken.

Zonder een garantie op lagere premies is het echter onwaarschijnlijk dat CDA en D66 de pensioenplannen in de Eerste Kamer steunen. Het kabinet heeft die steun nodig omdat het in de senaat, anders dan in de Tweede Kamer, geen meerderheid heeft.