Labs testen alleen nog xtc door drukte

Redactie

Bij drugstestlabs in Noord-Holland komen zo veel aanvragen binnen dat sinds deze week alleen nog xtc wordt getest. "Er is geen geld om de piek op te vangen, we moeten roeien met de riemen die we hebben", zegt drugstestcoördinator bij Brijder Verslavingszorg Martin Sijes vrijdag. Hij gaat over de tests die in Den Helder, Alkmaar, Zaanstad en Haarlem worden afgenomen.

Het is volgens Sijes al langer 'krankzinnig' druk. "De afgelopen jaren is het aantal aanvragen gestaag gegroeid. Vroeger hadden de producenten nog een tekort aan grondstoffen voor hun pillen, maar tegenwoordig lijkt er sprake te zijn van een overschot en wordt er veel te veel in gedaan." Hoe het overschot is ontstaan, weet Sijes niet. "Het is een illegale markt en dus is er geen zicht op."

Hadden de pillen eerder zo'n 60 milligram van de werkzame stof MDMA, tegenwoordig is 110 gebruikelijk. "We geven steeds vaker waarschuwingen uit voor pillen met 150 tot 160 milligram. Laatst hadden we een partij waarbij de hoeveelheid werkzame stof varieerde van 10 tot 365 milligram."

Nu steeds meer pillen een gevaarlijke concentratie blijken te hebben, waarschuwt het Trimbos Instituut vaker voor gevaarlijke partijen. Dat leidt er weer toe dat de vraag om tests ook toeneemt. "Het duurde de laatste tijd soms weken voordat iemand te horen kreeg of de drugs die hij bij ons had ingeleverd gevaarlijk waren of niet. Dat kan natuurlijk niet want doorgaans wachten mensen niet zo lang."

Omdat xtc de meeste problemen oplevert, is volgens Sijes besloten voorlopig geen cocaïne, MDMA-poeder en lsd meer te testen. "Maar het is een slechte zaak dat we voor dit minst slechte alternatief hebben moeten kiezen."

In Amsterdam is het aantal aanvragen voor tests meer dan twee keer zo hoog als vorig jaar, weet Sijes van een collega. "Daar is nu een extra ploeg aangerukt. Wij hebben vorige week in Haarlem meer gewerkt dan waar we voor betaald worden omdat de wachttijd anders te lang werd." Ook buiten Noord-Holland neemt de druk toe. Er zijn twintig organisaties die voor het Trimbos Instituut tests uitvoeren. "Hoe ze de drukte daar opvangen weet ik niet."

Het Trimbos Instituut waarschuwde enkele weken geleden nog voor roze xtc-pillen met een omgekeerd vraagteken, waar de stof PMMA in zat. Die waarschuwing is vrijdag ingetrokken, maar daarmee neemt de drukte volgens Sijes nog niet af. "De meeste onrust ontstaat door de te hoge concentraties, niet doordat er een verkeerde stof in de pillen zit want dat komt lang niet zo vaak voor."

De afgelopen maanden zijn vier mensen overleden aan stoffen die als xtc werden verkocht. In die telling is een 20-jarige studente die aan het eind van vorig weekeinde in Leiden omkwam niet meegenomen. Zij zou ook xtc hebben geslikt, maar dat staat nog niet vast.