Opstelten: geen paniek in de VVD

Redactie

De uitgelekte voorstellen over nieuwe nivelleringsmaatregelen hebben vooralsnog niet geleid tot grote onrust in de VVD. Dat zei oud-partijvoorzitter en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag na afloop van de ministerraad.

"Ik zie die paniek niet, nee", zei Opstelten. "Ik kijk natuurlijk ook de hele dag in mijn mailbox en sms-box. Het valt erg mee." Hij riep de VVD-achterban op om Prinsjesdag af te wachten, wanneer alle kabinetsplannen voor volgend jaar worden gepresenteerd.

Deze week lekte uit dat het kabinet het eigen risico in de zorg niet inkomensafhankelijk maakt. Tegelijkertijd worden de belastingen verhoogd voor hoge inkomens en worden lage inkomens gecompenseerd via de zorgtoeslag. De berichtgeving hierover noopte de VVD om donderdag met een verklaring te komen.

"U kunt ervan uitgaan dat die voorstellen door de VVD-fractie langs de meetlat van de afspraken in het regeerakkoord worden gelegd", valt daar te lezen. "Dat betekent dat de voorstellen niet verder nivellerend mogen zijn dan toen afgesproken." Op deze mededeling zijn inmiddels ruim zevenhonderd, veelal kritische reacties, gekomen. Opstelten noemde deze verklaring op de site 'glashelder'.

Premier Mark Rutte (VVD) verwees tijdens zijn wekelijkse persconferentie ook naar de verklaring op de website. Daar staan goede woorden in, aldus de premier.

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) noemde onrust in haar partij 'altijd vervelend'. Zij riep haar partijleden eveneens op om nog even op Prinsjesdag te wachten. "Dan kun je maatregelen in een veel beter perspectief zien", zei Schultz. "Ik denk dat we er een goed verhaal bij hebben, maar ik kan er nu nog niets over zeggen."

Ook minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) riep op om het 'hele plaatje' af te wachten. "Als je alleen een onderdeel ziet kun je daar misschien van schrikken, maar het gaat om alle plussen en minnen bij elkaar."

Eind vorig jaar ontstond grote onrust in de partij toen duidelijk werd dat het nieuwe kabinet de zorgpremie ook inkomensafhankelijk wilde maken. Dat plan werd daarop teruggedraaid.