Goedkopere en verbeterde iPhone zeer aannemelijk

MarcusViridis

Als de geruchten kloppen dan kondigt Apple dinsdagavond tijdens een perspresentatie twee telefoons aan. Het zou gaan om een verbeterde en een goedkopere versie van de iPhone 5, de iPhone 5S en de iPhone 5C. Het Amerikaanse techbedrijf heeft nog met geen woord gerept over zijn nieuwe telefoons, maar geruchten rond de nieuwe smartphones doen al maanden de ronde.

Via uitgelekte foto's uit de fabrieken van Apple zijn verschillende details over de iPhone 5S naar buiten gekomen. Zo zou de telefoon beschikken over een snellere processor en een batterij met grotere capaciteit. Daarnaast zijn de cameralenzen verbeterd en bestaat de flitser nu uit twee ledlampjes.

Op dit moment beschikken telefoons van Apple over verschillende opslagcapaciteiten; 16 gigabyte, 32 gigabyte en 64 gigabyte. Naar verluidt zou Apple ook een versie met 128 gigabyte opslaggeheugen op de markt willen brengen. Dit deed het bedrijf vorig jaar al met de vierde versie van de iPad. Apple ziet het gebruik van opslaggeheugen vooral weggelegd voor muziek en apps. Foto's kunnen via iCloud online worden opgeslagen waardoor deze automatisch via andere apparaten op te vragen zijn.

Het meest opmerkelijke gerucht rond de iPhone 5S is misschien wel dat de home-knop zou beschikken over een vingerafdruksensor als extra beveiliging. Vorig jaar kocht Apple voor 356 miljoen dollar het Israëlische techbedrijf Authentec op dat vingerafdruksensoren maakt voor gadgets.

Afgezien van een vingerafdruksensor op de plaats van de home-knop verschilt de iPhone 5S qua uiterlijk vermoedelijk niet veel van zijn voorganger. Het scherm zou even groot zijn en het apparaat blijft ook gelijk in dikte, breedte en lengte. Opvallend is wel dat de telefoon in nieuwe kleuren op de markt komt. Zo zouden een goud- en grijskleurige versie van de telefoon in de maak zijn. Het is mogelijk dat bepaalde kleuren alleen bedoeld zijn voor bijvoorbeeld de Aziatische markt.

Dat Apple zijn productlijn uitbreid met een nieuwe telefoon zou ook zonder de geruchten zo goed als zeker zijn. Bijna jaarlijks kondigt het Amerikaanse techbedrijf een nieuwe, verbeterde telefoon aan en het is alweer bijna een jaar geleden dat Apple de iPhone 5 op de markt bracht. Het is wel opmerkelijk dat er ook gewerkt wordt aan een goedkopere versie van de iPhone, de iPhone 5C.

Ook van deze goedkopere telefoon zijn foto's uitgelekt. De iPhone 5C kan het best gezien worden als een iPhone 5 met een plastic buitenkant in een vrolijk kleurtje. Zo zou de telefoon onder meer in het lichtgroen en roze op de markt komen. Naar verluidt zou het gaan om vier tot zes verschillende kleuren.

Hoewel Apple nog altijd een vooraanstaand merk is, staat topman Tim Cook onder druk. Investeerders verwijten het bedrijf een gebrek aan innovatie. Ondertussen verliest het bedrijf marktaandeel op het gebied van smartphones ten opzichte van bijvoorbeeld Samsung dat voornamelijk Android-telefoons maakt.

Het is nog maar de vraag of Apple met zijn nieuwe telefoons het tij kan keren. Het bedrijf wordt ook in verband gebracht met een eigen televisie en een horloge. Het is aan Tim Cook om dinsdag de innovatie te bieden waar het publiek en de investeerders naar verlangen.