'Meer pogingen embryoselectie vergoeden'

Redactie

Stellen die aan embryoselectie doen, zouden vier of zelfs zes pogingen om zwanger te worden vergoed moeten krijgen, in plaats van de nu toegestane drie. Daarvoor pleitte de eerste hoogleraar Preïmplantatie Genetische Diagnostiek (PGD) Christine de Die vrijdag tijdens haar oratie in Maastricht.

Bij embryoselectie worden eicellen buiten de baarmoeder bevrucht. De embryo's die daaruit ontstaan, worden onderzocht op erfelijke afwijkingen. Een embryo zonder afwijking wordt dan teruggeplaatst in de baarmoeder van de moeder, met de hoop dat daardoor een zwangerschap ontstaat. Sinds 1995 hebben ongeveer 1000 paren gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Daaruit zijn bijna 300 baby's geboren.

Embryoselectie kan worden toegepast wanneer de ouders een hoge kans hebben om ernstige erfelijke afwijkingen door te geven. Dat gebeurt bijvoorbeeld in families waarbij de kans op borstkanker veel hoger ligt dan normaal of wanneer de kans groot is dat een kind geboren wordt met een erfelijke levensbedreigende afwijking. Ouders die weten dat ze erfelijk belast zijn, kunnen besluiten om zich tot embryoselectie te wenden als ze een kinderwens hebben.