Samir A. moet in NL blijven en mond houden

Redactie

Samir A. is vrijdag onder voorwaarden op vrije voeten gekomen. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdagochtend. Hij moet de komende vier jaar in Nederland blijven wonen en mag in die periode geen contact hebben met de media.

Ook heeft het OM de 27-jarige A. een meldingsplicht opgelegd en mag hij niet zich in de gemeenten Den Haag en Zoetermeer begeven. Ook een contactverbod met een aantal personen behoort tot de bijzondere voorwaarden.

Justitie heeft besloten dat A. niet mag emigreren 'in het belang van de openbare veiligheid en ter voorkoming van nieuwe strafbare feiten'. Dat belang weegt zwaarder dan de inbreuk op zijn bewegingsvrijheid, licht het OM toe in een verklaring. A. is onder elektronisch toezicht gesteld en zijn paspoort is ingehouden. Concreet betekent dit dat de ex-gedetineerde niet met vrouw en kroost naar de Verenigde Arabische Emiraten mag verkassen om daar een nieuwe start te maken.

Omdat justitie vreest dat interviews door A. maatschappelijke onrust kunnen veroorzaken is besloten tot een mediaverbod. Ook denkt het OM A. hiermee te beschermen, omdat aandacht van de media negatieve gevolgen voor zijn re-integratie zou hebben.

In de bijzondere voorwaarden zijn de adviezen verwerkt van de gevangenis waar A. vastzat, de reclassering en de rechtbank. Naast de bijzondere voorwaarden geldt ook de standaardvoorwaarde dat A. gedurende de vier jaar voorwaardelijke invrijheidsstelling geen strafbare feiten mag plegen.

A. kwam vrijdag vrij nadat hij twee derde van zijn celstraf van negen jaar voor het voorbereiden van een terroristische aanslag had uitgezeten. Justitie wilde dat A. nog een jaar langer vast zou blijven omdat hij niet aantoonbaar zou zijn 'gederadicaliseerd', maar de rechtbank in Rotterdam besloot vorige week anders.