Fries bestraft voor opruiende teksten over Rutte

Redactie

Een 38-jarige inwoner van Dokkum die ophitsende teksten over premier Mark Rutte op Facebook had gezet, is vrijdag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. De politierechter in Leeuwarden verklaarde hem schuldig aan opruiing.

In juni zette hij teksten op het publiek toegankelijke gedeelte van zijn Facebook-profiel, waarin hij zijn volgers opriep Rutte de groeten te doen. Maar dan wel 'met een 9 millimeter'. De Dokkumer heeft naar eigen zeggen 3500 volgers op Facebook.

Verder schreef de Fries dat mensen hun vuurwapen moesten doorladen, dat de minister-president gecremeerd moest worden en dat hij 'als ik nu 80 was' Rutte persoonlijk zou hebben vermoord. Teksten die aanzetten tot geweld, volgens het OM.

Het OM had de man ook gedagvaard voor het bedreigen van de premier. Daarvan werd hij vrijgesproken. Omdat de uitingen op Facebook Rutte niet persoonlijk hebben bereikt, was geen sprake van een strafbare bedreiging.

De Dokkumer betuigde spijt voor zijn uitlatingen. De werkloze bouwvakker zit al vier jaar thuis. Hij zei dat hij gefrustreerd was geraakt door het regeringsbeleid. Na berichten in de media over nieuwe bezuinigingen had hij 'in een vlaag van verstandsverbijstering en woede' en onder invloed van een behoorlijke hoeveelheid drank zijn frustraties op Facebook verwoord.

De teksten hebben een nacht online gestaan. De volgende dag stond de politie bij de Dokkumer op de stoep. De man heeft een lijvig strafblad en is langdurig verslaafd geweest aan cocaïne, maar heeft volgens eigen zeggen een positieve draai aan zijn leven gegeven. Het OM had vier maanden cel geëist, waarvan de helft voorwaardelijk.

De politierechter stelde het belang van reclasseringsbegeleiding en het volgen van een socialevaardigheidstraining voorop en besloot de man niet naar de gevangenis te sturen. Hij kreeg wel een extra lange proeftijd van drie jaar opgelegd.