Consumentenbond wil actie NVWA in vleesrel

Redactie

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet consumenten beter informeren over misstanden in de vleessector. De toezichthouder kan bijvoorbeeld meteen een bericht op zijn website te zetten als er iets speelt, schrijft de Consumentenbond vrijdag.

De NVWA zou in het bericht ook moeten melden om welke producten in welke winkels het gaat en of die nog in de schappen liggen. Het zou duidelijk moeten worden gemaakt wat consumenten kunnen doen met producten die al gekocht zijn. Ook zou de autoriteit helder moeten onderbouwen of er wel of niet een gevaar is voor de volksgezondheid. Verder zou het toezicht op de hele keten, van slagerijen tot supermarkten en de horeca, moeten worden verbeterd.

Het toezicht van de NVWA op slachterijen moet volgens de Consumentenbond veel breder worden aangescherpt dan staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) dinsdag aankondigde. "Door alle bezuinigingen en het veranderende toezicht is de NVWA nu eerder een schoothondje dan een waakhond", concludeert de Consumentenbond vrijdag op zijn website.

Uit een rapportage die Dijksma dinsdag naar de Kamer stuurde blijkt dat de toezichthouder overtredingen bij slachterijen niet altijd ziet. Als een overtreding wel aan het licht komt, wordt niet altijd ingegrepen. Directeur van de Consumentenbond spreekt van een schokkende rapportage. Dijksma heeft al toegezegd dat het toezicht op slachthuizen wordt verbeterd. Ook worden slachthuizen bij misstanden sneller beboet en kunnen ze worden gesloten als ze medewerkers van de NVWA intimideren.