Overschot lopende rekeningen EU toegenomen

Redactie

Het overschot op de lopende rekeningen van de 27 landen van de Europese Unie is in het tweede kwartaal van dit jaar fors gestegen. De EU-landen kregen in totaal 35,9 miljard euro meer binnen dan ze uitgaven, zo meldt het Europese statistiekbureau Eurostat vrijdag. In het tweede kwartaal van vorig jaar was het overschot nog 5,9 miljard euro.

Vooral in de handel met goederen kwamen de EU-landen, het onlangs toegetreden Kroatië nog niet meegerekend, fors hoger uit dan een jaar geleden. Het overschot in die tak groeide vorig kwartaal tot bijna twintig miljard euro. Een jaar geleden was nog sprake van een tekort van 10,6 miljard.

Het overschot uit de handel in diensten liep daarentegen licht terug, zo meldt Eurostat. Een jaar geleden hielden EU-landen onder de streep nog bijna veertig miljard euro over aan diensten. Dit jaar is dat teruggelopen naar 36,5 miljard.

Het overschot op de lopende rekeningen is het verschil tussen hoeveel geld EU-landen ontvangen uit landen buiten de Europese Unie en hoeveel geld ze in die landen besteden.