'Recordbedrag aan claims na onterechte celstraf'

Redactie

De overheid is steeds meer geld kwijt aan schadeclaims van mensen die onterecht in de cel zijn gezet. Vorig jaar werd een recordbedrag van ruim 23 miljoen euro geclaimd, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, meldt het AD vrijdag.

Het aantal mensen dat met succes een schadeclaim indiende steeg vorig jaar naar 11.248. Dat is ruim veertien procent meer dan in 2011 en drie keer meer dan tien jaar geleden. Het schadebedrag liep de afgelopen jaren gestaag op naar 23,1 miljoen euro. Tien jaar geleden ging het nog om bijna elf miljoen euro.

Gemiddeld werd ruim tweeduizend euro per persoon toegekend. De vergoeding voor een nacht ten onrechte in de cel ligt tussen de tachtig en 105 euro.

De Raad voor de Rechtspraak zegt in de krant meer onderzoek te willen naar de oorzaak van de groei van claims. Factoren die mogelijk van invloed zijn, zijn volgens de raad dat verdachten vaker in de cel worden gezet, in plaats van hen vrij te laten met de status van verdachte. Ook de gerechtelijke dwaling in de Schiedammer Parkmoordzaak zou ervoor zorgen dat rechters verdachten vaker vrijspreken. Waarom mensen meer claims indienen is onduidelijk.