Felle kritiek op beheerder Fukushima

Redactie

De nucleaire toezichthouder van Japan (NRA) heeft donderdag hard uitgehaald naar Tepco, de beheerder van de verwoeste kerncentrale Fukushima Dai-ichi. Volgens de NRA heeft Tepco onlangs misleidende informatie vrijgegeven over lekken bij de kerncentrale en daarmee voor onnodige paniek gezorgd.

Een gebrek aan expertise bij Tepco leidde er volgens de NRA toe dat de beheerder verkeerde cijfers over de straling bij recente lekken naar buiten bracht. "Ik begin te denken dat ze gevoerd moeten worden", zei NRA-voorzitter Shunichi Tanaka. "Het is spijtig dat Tepco voor verwarring en angst in de internationale gemeenschap heeft gezorgd door misleidende informatie te verspreiden."

Tepco meldde vorige week dat een stralingsniveau van 1800 millisievert was gemeten en dat dat voor mensen binnen vier uur fataal was. Volgens Tanaka had de beheerder echter nooit moeten spreken over de mogelijke blootstelling bij mensen, maar over de mate van straling in het water. "Niemand ter wereld doet dat", aldus Tanaka. "Het is wetenschappelijk gezien onzin."

Tanaka zei dat het er op lijkt dat Tepco vaak onbevestigde informatie naar buiten brengt om er maar niet van te kunnen worden beticht informatie achter te houden.

Rondom de kerncentrale zijn een stuk of duizend stalen tanks gebouwd, die bijna driehonderd miljoen liter verontreinigd water bevatten. Met het water zijn de reactorkernen gekoeld die na de aardbeving en tsunami van maart 2011 oververhit raakten en smolten. Bij diverse tanks zijn lekken geconstateerd.