Scherper toezicht op declaraties Vlissingen

Redactie

De gemeenteraad van Vlissingen heeft donderdagavond ingestemd met maatregelen die de controle op declaraties van het college van burgemeester en wethouders moeten verscherpen. Het besluit volgt op een rapport waaruit maandag bleek dat bij burgemeester en wethouders van Vlissingen de afgelopen jaren een declaratiecultuur was ontstaan.

Het onderzoek wees onder meer uit dat het bij de Vlissingse bestuurders een gewoonte was etentjes met creditcard te betalen of rechtstreeks aan de gemeente te laten factureren. Ook vloeide de drank rijkelijk.

De gemeenteraad stemde donderdagavond in met een aantal aanbevelingen van de raadscommissie die het rapport opstelde. Daarin staat onder meer dat declaraties per kwartaal worden gebundeld en dat nadat erover een besluit is genomen door het college de informatie via de website openbaar wordt gemaakt. Ook moet de procedure rondom de declaraties gedocumenteerd en geautoriseerd worden. Verder komt er een regel in de gedragscode voor burgemeester en wethouders over drankgebruik tijdens zakelijke bijeenkomsten.

Burgemeester van Vlissingen René Roep maakte donderdag kort voor de gemeenteraadsvergadering bekend op te stappen. In een verklaring zei hij dit te doen om de stad bestuurbaar te houden na de commotie rond zijn persoon. Eerder werd al bekend dat de burgemeester 4500 euro aan onterecht ontvangen vergoeding voor dubbele woonlasten moest terugbetalen.

Commissaris van de koning in Zeeland Han Polman laat donderdag weten het besluit van Roep te respecteren. Wel zegt hij te betreuren dat het zo heeft moeten lopen. "Want het is een zware periode geweest. Voor iedereen. En niet in de laatste plaats voor de heer Roep zelf."

Polman gaat binnenkort praten met de fractievoorzitters in de Vlissingse gemeenteraad en de wethouders om te kijken wat er nu moet gebeuren. Op basis van die gesprekken geeft de commissaris vervolgens een advies aan de minister van Binnenlandse Zaken.