[US Open] Titelverdediger Murray naar huis

Rosario

Titelverdediger Andy Murray kan zijn biezen pakken op de US Open. De Schot viel in New York ten prooi aan de Zwitser Stanislas Wawrinka, die in uitstekende vorm verkeert en slechts drie sets nodig had om Murray op de knieën te krijgen; 6-4, 6-3 en 6-2.

De nummer tien van de wereld begon dan ook vol zelfvertrouwen aan de wedstrijd, en liet meteen al enkele zeer sterke servicebeurten zien. De Zwitser pakte veel meer punten in de servicegames van Murray, maar tot breakkansen leidde dat vooralsnog niet.

Zijn harde werken werd pas in de tiende game van de set beloond, toen Wawrinka op 5-4 voor op de service van de Schot een setpunt kreeg. In een ellenlange game met talloze onnodige fouten van Murray en enkele prachtige winners van Wawrinka werd de set uiteindelijk bepaald door een fout van Murray op het zesde setpunt.

Aan het begin van de tweede set kropen er wat meer foutjes in het spel van Wawrinka, en die moest dan ook wat meer moeite doen om zijn servicegames binnen te halen. Bij een 2-1 voorsprong op service speelde Murray echter een tergend slechte game met drie enorme missers in het net, waarna Wawrinka met een mooie winner een break voorsprong pakte in de tweede set, die hij niet meer weggaf.

De Schot leek toen de handdoek al in de ring te gooien, want ook in de derde set kwam hij er niet aan te pas. De fouten stapelden zich op, en met opnieuw een bal in het net en een dubbele fout gaf Murray ook in die set een break voorsprong weg. Wawrinka ging ondertussen stug door met zijn uitstekende serveerwerk - hij won maar liefst 87% van de punten op zijn eerste service - en liep uit naar 4-2.

In die servicegame van Murray liet Wawrinka zien waarom hij dit jaar opnieuw de top tien van de wereld is binnengedrongen. De Zwitser sloeg twee prachtige winners, waaronder een volley precies in de hoek en een sublieme passing, en pakte zodoende de 5-2 voorsprong. Bij het uitserveren leek zijn overwinning nog even een smetje te krijgen door een 0-30 achterstand, maar Wawrinka herstelde zich en won de game alsnog.

Andy Murray verliest maar liefst 1640 punten voor de wereldranglijst doordat hij hier in de kwartfinale strandt. Vorig jaar won de Schot op Flushing Meadows nog zijn eerste Grand Slam door Novak Djokovic in de finale te verslaan. Voor Stanislas Wawrinka is het nu al de succesvolste Major ooit; hij bereikte nooit eerder de halve finale.