Jong Oranje verslaat Schotse leeftijdsgenoten in EK kwalificatie

Boris (borisz)

Jong Oranje is de kwalificatie voor het EK voortvarend begonnen met een vloeiende 4-0 zege op de Schotse leeftijdsgenoten. De Nederlandse talenten hadden in de eerste helft regelmatig moeite om het hoofd boven water te houden. Warner Hahn, spelend voor FC Dordrecht, hield zijn ploeg knap op de been toen Tony Watt na elf minuten uit het niets voor zijn doel opdook.

De eerste serieuze kans voor Jong Oranje was afkomstig van rechtsback Ruben Ligeon. Hij dribbelde naar binnen en loste een hard schot. Ook de Schotse goalie Jordan Ascher toonde zijn kwaliteiten door het schot van de Jong Ajacied te keren.

Zeven minuten na de rust bracht Tony Vilhena de voor Jong Oranje bevrijdende openingstreffer, door uit een chaotische situatie via de onderkant van de lat te scoren. De ploeg van bondscoach Albert Stuivenberg kon de 1-0 goed gebruiken. Even later ging Jong Schotland namelijk hardnekkig op zoek naar de gelijkmaker.

Luc Castaignos zorgde er na 69 minuten voor dat Jong Schotland zich geen illusies meer hoefde te maken. De aanvaller knalde de bal in het dak van het doel en verdubbelde daarmee de score. De Schotten capituleerden en de kans om de score flink uit te breiden liet Jong Oranje niet liggen.

Mike van der Hoorn kopte de 3-0 binnen uit een corner van Memphis Depay, snel gevolgd door de vierde Nederlandse treffer van Jesper Drost. De invaller stond amper tien minuten in het veld toen hij een voorzet van Castaignos tegen de touwen werkte. De andere wedstrijd in de groep van Jong Oranje tussen Jong Luxemburg en Jong Georgië eindigde in 0-3.