Baanwielrenner Mulder maakt carrièreswitch

Redactie

Teun Mulder zet een punt achter zijn actieve carrière als baanwielrenner. De 32-jarige Gelderlander wordt piloot op de tandem bij de topsportselectie van het aangepast wielrennen, meldt wielerbond KNWU donderdag. Mulder won vorig jaar bij de Olympische Spelen in Londen brons op het onderdeel keirin.

Mulder was naar eigen zeggen toe aan een nieuwe uitdaging. Tijdens een lunch bij koningin Beatrix voor alle Londense medaillewinnaars werd hij benaderd door Eelke van der Wal, bondscoach van het aangepaste wielrennen, om blinde of slechtziende tandemrijders te gaan begeleiden. "Bij thuiskomst dacht ik daar goed over na en snel wist ik de invulling van mijn nieuwe uitdaging", vertelt Mulder.

Vanaf september draait Mulder mee in het fulltime topsportprogramma van het aangepaste wielrennen. Het is nog niet bekend wanneer hij voor het eerst uitkomt in zijn nieuwe rol.

"Teamonderdelen op de baan heb ik altijd mooi gevonden", vertelt Mulder. "Het gevoel zal anders zijn, het sturen, het dragen van meer gewicht, maar hopelijk gaan we nog harder dan ik individueel. Het ultieme doel is een olympische medaille in Rio."

Mulder kan terugkijken op een geslaagde baancarrière. Naast zijn olympische medaille pakte hij twee wereldtitels op de keirin. Daarnaast prijken diverse nationale titels op zijn palmares. Hij deed driemaal mee aan de Olympische Spelen.