VEH wil dat bank huurhuis regelt bij huisuitzetting

Redactie

Banken moeten gezinnen die hun huis gedwongen moeten verkopen helpen bij het vinden van een vervangende woonruimte. De Vereniging Eigen Huis (VEH) pleit voor deze uitgebreidere zorgplicht voor banken in een brief aan staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA).

Mensen die gedwongen hun huis moeten verkopen, verkeren in grote onzekerheid over hun woonsituatie, schrijft VEH. Een huurwoning via de reguliere kanalen is vaak niet voorhanden en in de vrije sector zijn de woningen vaak te duur, ziet de vereniging. Daardoor moeten huiseigenaren vaak noodgedwongen bij familie intrekken of in een caravan verblijven. Sommigen komen zelfs in noodopvang terecht.

De belangenvereniging vindt dat banken een bijzondere verantwoordelijkheid hebben, omdat zij de gedwongen verkoopprocedure in gang zetten als gezinnen de hypotheeklasten niet meer kunnen betalen. Uitgangspunt van de banken moeten zijn dat gezinnen in het huis kunnen blijven wonen, vindt Eigen Huis. Als dat niet mogelijk is zou de bank in samenspraak met gemeenten en woningbouwcorporaties een nieuwe huurwoning moeten zoeken.

De uitgebreide zorgplicht zou moeten worden opgenomen in een nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen, schrijft de vereniging in de brief aan Klijnsma. De vereniging pleit ook voor een maximumbedrag aan bijkomende kosten bij een gedwongen verkoop, zoals boeterentes. "Het inschakelen van een incassobureau moet zo veel mogelijk worden vermeden", schrijft de vereniging.

Door de crisis is het aantal gedwongen huizenverkopen de laatste jaren flink toegenomen. In de eerste helft van dit jaar lag het aantal bijna de helft hoger dan een jaar eerder. In totaal moesten in de eerste zes maanden van 2013 2.284 wooneigenaren hun huis gedwongen verkopen.