'Haagse Javastraat heeft vuilste lucht'

Redactie

De Javastraat in Den Haag heeft de ongezondste lucht van Nederland. Uit metingen die een halfjaar op 101 locaties in heel Nederland zijn gehouden blijkt dat de luchtkwaliteit daar het slechtst is, meldt Milieudefensie donderdag. Utrecht is echter niet in de metingen meegenomen.

De twintig meest vervuilde plekken liggen volgens de milieuorganisatie rond drukke verkeersaders in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Maastricht. In de Haagse Javastraat ligt de concentratie stikstofdioxide op 51,3 microgram per kubieke meter, terwijl de Europese norm veertig microgram per kubieke meter is. De 's Gravendijkwal in Rotterdam staat met 46,9 microgram op de tweede plaats. Op de derde plaats staat de Raamweg in Den Haag met 45,1 microgram.

De metingen werden verricht door zestig bewonersgroepen in drukke gebieden. Het meten gaat nog door om zo een beeld over een heel kalenderjaar te krijgen. Gemeenten moeten volgens campagneleider Verkeer bij Milieudefensie Ivo Stumpe meer doen om de luchtvervuiling aan te pakken.

De metingen werden gedaan met buisjes die stikstof opvangen.