Vijf wielerbonden willen uitspraak CAS over McQuaid

Boris (borisz)

De wielerbonden van de Verenigde Staten, Canada, Finland, Algerije en Rusland willen dat het internationaal sporttribunaal CAS een uitspraak doet of Pat McQuaid mag worden herkozen als voorzitter van de UCI. De Ier doet met nominaties van de Marokkaanse en Thaise wielerbond mee aan de verkiezing, maar heeft daarvoor wel een regelwijziging nodig.

Volgens de regels van de UCI moet een voorzitterskandidaat door 'zijn' bond worden genomineerd. McQuaid werd daarom oorspronkelijk door de Ierse bond genomineerd, maar vanwege procedurefouten werd die kandidaatstelling ingetrokken.

Daarna droeg de Zwitserse bond de huidige UCI-preses voor omdat de Ier in Zwitserland woont. Onder druk van een rechtszaak werd ook die nominatie ingetrokken.

De wielerbonden van Maleisië en Azië stelden vorige maand een regelwijziging voor. In de plannen zouden elke twee bonden een kandidaat voor de presidentsverkiezingen kunnen nomineren. Direct zegden Marokko en Thailand McQuaid hun steun toe. Voordat dat iets waard is moet de regelwijziging echter, vlak voor de presidentsverkiezing, door het congres van de UCI aan worden genomen.

De vier bonden stellen hun vraagtekens bij de gang van zaken en willen van het CAS weten of McQuaid wel gerechtigd is mee te doen aan de verkiezing. Volgens Steve Johnson, voorzitter van de Amerikaanse bond, is dat de enige manier om te zorgen dat de verkiezingen legaal zijn.

"We geloven dat het onder het tapijt vegen van de procedurele wijzigingen of alle vragen over de verkiezingen open laten geen oplossingen zijn", schrijft Johnson in een open brief. "We willen daarom een onaanvechtbare, finale beslissing vóór de verkiezing verkrijgen."

De Brit Brian Cookson is de enige uitdager van McQuaid. De termijn voor nieuwe aanmeldingen is al verlopen. Op 27 september wordt in Florence rond het WK gestemd wie de nieuwe voorzitter van de UCI wordt.