[Vuelta] Horner herovert leiderstrui op Alto Hazallanas

Boris (borisz)

Chris Horner heeft zijn tweede etappezege in de Ronde van Spanje geboekt. De Amerikaan van Radioshack, die volgende maand zijn 42e verjaardag viert, won maandag de etappe met finish bergop. Horner herovert dankzij zijn zege de leiderstrui, die hij na de vierde etappe was kwijtgeraakt. Hij neemt het rood over van Daniel Moreno.

Horner, precies een week geleden winnaar van de derde etappe, reed met nog vijf kilometer te gaan weg uit een groep met favorieten. De Amerikaan sloeg direct een aardige kloof en hield zelfs stand toen topfavoriet Vincenzo Nibali de achtervolging inzette. Moreno was toen al een tijdje gelost. De tweevoudig ritwinnaar verloor bijna tweeënhalve minuut.

Op de streep boven op de Alto Hazallanas had Horner een voorsprong van 48 seconden op Nibali. Een groepje met Alejandro Valverde, Ivan Basso, Joaquin Rodriguez en Thibaut Pinot moesten ruim een minuut toegeven op de oude Amerikaanse krijger. Laurens ten Dam was op de 25e plaats, met een achterstand van 4.08 minuten, de beste Nederlander.

Een kopgroep van tien man met daarbij de Nederlander Stef Clement begon met een kleine voorsprong aan de finale van de etappe. Tomasz Marczynski hield zelfs stand tot halverwege de slotklim, maar ook de Pool van Vacansoleil was tegen de tempoversnelling van de favorieten uiteindelijk niet bestand.

Horner heeft in het klassement een voorsprong van 52 seconden op Nibali. Alejandro Valverde staat derde op 1.08 minuten. Dinsdag genieten de renners van de eerste rustdag.