Weert ziet af van leeftijdsgrens stembureauleden

Redactie

Mensen van 75 of ouder mogen toch meehelpen op stembureaus in Weert. De Limburgse gemeente ziet af van een leeftijdsgrens en laat stembureauleden een training volgen. Wie over voldoende kennis en vaardigheden blijkt te beschikken mag lid zijn, ongeacht zijn of haar leeftijd.

Door een verandering van de landelijke kieswet zijn gemeenten nu verplicht stembureauleden een training te laten volgen. Die 'nieuwe lijn' sluit aan bij de doelstelling van Weert om het stemproces te verbeteren, meldt de gemeente maandag.

De gemeente wilde een leeftijdsgrens trekken om de verkiezingen beter te laten verlopen. Weert was in het verleden vaak laat met het aanleveren van de resultaten. Ook maakten oudere leden van de stembureaus geregeld foutjes die te maken hadden met nauwkeurigheid, zo bleek uit een evaluatie.

Het besluit van de gemeente deed veel stof opwaaien. "Dat spijt ons, want zo was het nooit bedoeld", reageert burgemeester Jos Heijmans (D66) in een verklaring. "Waar het ons om ging, was de kwaliteit van het stemproces te verbeteren." Heijmans noemt het goed dat nu kwaliteitscriteria worden gesteld aan stembureauleden. "Dit nieuwe besluit is een eerlijke manier, ongeacht de leeftijd, om iemand te beoordelen op kwaliteit."

De gemeente heeft het nieuwe besluit besproken met de Kiesraad, het College voor de Rechten van de Mens, Antidiscriminatievoorziening Limburg en de Senioren Koepel Weert. De partijen kunnen zich er volgens het gemeentebestuur in vinden.