[WK Judo] Van Unen: "Had met team graag brons gepakt"

Boris (borisz)

Vrouwenjudobondscoach Marjolein van Unen hield zondag een wrang gevoel over aan de landenwedstrijd. Nederland greep op het WK in Rio de Janeiro namelijk net naast een bronzen plak door met 3-2 van Frankrijk te verliezen. "Dit is balen. Het was zo close. We hadden deze medaille graag gepakt."

Nederland nam knap een 2-0 voorsprong na zeges van de lichtgewichten Birgit Ente en Juul Franssen. "Dat zijn ook echt speelsters die bij zo'n teamtoernooi boven zichzelf uit kunnen groeien. Juul heeft al haar duels gewonnen", zegt Van Unen. Uiteindelijk was het niet voldoende voor een medaille.

Linda Bolder had in de categorie tot 70 kilogram in de vierde partij de grootste kans om de winst voor Nederland binnen te halen. Na een gelijke stand na vijf minuten, verloor Bolder het duel met een knullige straf. Van Unen wond zich flink op over de nederlaag. "Dat maakt me boos. Linda was heel dichtbij. Het was een klein foutje, maar dat de scheidsrechters daar op zo'n moment een wedstrijd op laten beslissen."

Ondanks dat de medaille bij de teams naar de Fransen ging, was Van Unen blij met de prestatie van haar vrouwen. Ze sloten het toernooi met één zilveren en twee bronzen medailles af. "We gingen voor twee tot drie medailles en die hebben we gehaald. De missie is dus absoluut volbracht. Ik baal nu wel even, maar de individuele prestaties waren heel erg mooi. Vooral hoe Kim Polling en Marhinde Verkerk, eigenlijk zonder enige voorbereiding, een dergelijke topprestatie hebben neergezet. Echt super."