[WK Judo] Arens: "Nederlandse equipe fantastisch gedaan"

Boris (borisz)

De Nederlandse judoploeg heeft het WK in Rio de Janeiro afgesloten met vijf medailles, twee zilveren en drie bronzen. Mannenbondscoach Maarten Arens is dan ook zeer te spreken over de resultaten. "Het was een heel goed toernooi. De medailles, twee finales die we bijna winnen. Het was fantastisch."

Toch was het verlies van Henk Grol in de finale een smet. "De ploeg is toch in mineur door gisteren. Dat heeft wel invloed. Aan tafel was het vanochtend niet vrolijk. Iedereen hoopt dat hij die derde finale wint. Het was een goed verhaal hier, maar met een naar smaakje na gisteren."

Daarentegen was Arens wel weer verrast door het optreden van Marhinde Verkerk. "Marhinde heeft echt heel goed gejudood. Ze had een blessure aan haar knie, een slijmbeursontsteking. Een dag voor de wedstrijd is daar nog vocht uitgehaald. Heel knap van haar."

Arens ziet in deze ploeg zes judoka's die in de komende jaren de prijzen moeten winnen voor Nederland, met als hoofddoel de Olympische Spelen die in Rio de Janeiro worden gehouden. "Die zes, de huidige medaillewinnaars en Linda Bolder hoort er ook bij, staan vast. Die kunnen het. Wij moeten er voor zorgen dat we ze zo goed mogelijk voorbereiden voor de Spelen."

De bondscoach had enige kritiek op de groep judoka's onder de toppers. "Die hebben hun doelstelling niet gehaald. Daar hadden er een paar bij de beste zeven moeten komen", stelt Arens. "Maar dan moet je ook reëel zijn, die zijn dan ook nog niet zover. Daar is nog wel werk aan de winkel. Die moeten de komende jaren nog wel wat stappen zetten."

Voor Nederland waren de vijf medailles het hoogste aantal sinds het WK in 2005, toen er zes plakken werden veroverd. Ondanks de medailleoogst stapt Arens toch niet met een blij gevoel het vliegtuig in richting Nederland. "Nee, maar dat komt puur door de prestatie van Henk. Kijk, eigenlijk moeten we heel blij zijn. We zijn qua medailles het vierde land van het toernooi. Na Japan, Frankrijk en Brazilië. Dat is gewoon heel erg goed. Maar als Henk goud haalt is het super."