Oppositie Syrië hekelt 'falend leiderschap' Obama

Redactie

Het belangrijkste oppositieblok van Syrië is teleurgesteld dat de Amerikaanse president Barack Obama de morele verantwoordelijkheid afschuift op het Congres. Dat zei woordvoerder Louay Safi van de Syrische Nationale Coalitie (SNC) zondag op nieuwszender Al-Jazeera. De Syrische bevolking vreest volgens Safi dat het 'falende leiderschap' van de VS als een 'aanmoediging' zal werken om door te gaan met bloedvergieten.

De SNC, die de steun van het Westen geniet, begrijpt niet waarom Obama zijn voornemen gewapenderhand op te treden tegen de Syrische regering aan het Congres voorlegt. De Amerikaanse president wil immers 'niet de oorlog verklaren, maar oorlogsmisdadigers bestraffen '.

Ook de Syrische staatspers ziet in Obama's gang naar het Congres een teken van zwakte. De regeringskrant Al-Thawra voorziet dat die 'het begin van de historische Amerikaanse terugtocht' zal blijken. De tegenzin van de Amerikaanse president zou wortelen in zijn 'besef van de naderende nederlaag en het afhaken van zijn bondgenoten'.