AEX blijft hoger koersen

Redactie

(Novum/ABM FN) - De Amsterdamse beurs is donderdag opnieuw hoger gesloten. De AEX won 0,7 procent op 367,13 punten. Ook de andere Europese beurzen vonden de weg omhoog. De Duitse beurs steeg een half procent en de Franse beurs dikte 0,7 procent aan.

Het Damrak zat net als woensdag op de trekhaak van Wall Street. Na opening van de beurzen in New York hervond de AEX de weg omhoog.

In de AEX werden achttien fondsen hoger verhandeld, tegenover zeven fondsen lager. Randstad ging met een dagwinst van drie procent aan kop. Ook SBM Offshore deed goede zaken en won 2,7 procent.

Het grootste verlies kwam voor rekening van Corio. Het vastgoedfonds verloor 0,8 procent aan beurswaarde. Ook de zwakke broeders KPN en Imtech kenden weer een moeilijke dag. Beide fondsen sloten 0,6 procent lager.

De koers van het Franse beveiligingsbedrijf Gemalto maakte een flink rit naar zowel boven als beneden na meevallende halfjaarcijfers. Uiteindelijk sloot het fonds vrijwel onveranderd (-0,1 procent).

Goldman Sachs wees op de sterke koersprestaties van Gemalto in de afgelopen maanden en Morgan Stanley meende dat de markt de winstpotentie van Gemalto overschat.

In de AMX (+0,7 procent) behoorden Aalberts Industries en Delta Lloyd tot de grootste stijgers met dagwinsten van respectievelijk 2,2 en 2,0 procent. De grootste stijger was evenwel Pharming met een dagwinst van 9,5 procent, nadat het biotechbedrijf bekendmaakte een obligatielening definitief af te lossen op korte termijn. Nieuwe regels voor het samenstellen voor de indexen door beursbeursbedrijf Euronext pakken echter mogelijk slecht uit voor Pharming.

De grootste dalers waren, net als woensdag, de vastgoedfondsen NSI en Vastned met verliezen van respectievelijk 0,9 en 0,7 procent.

Bij het sluiten van de markten in Europa noteerde de Dow Jones Index 0,6 procent hoger op 14.913,49 punten. De S&P500 Index won 0,7 procent en techbeurs Nasdaq koerste zelfs 1,2 procent hoger.